A black Brother MFC printer with a double-sided colour printed output and a hand seen picking the paper up

Kétoldalas nyomtatás | Brother

A kétoldalas nyomtatás – amelyet duplex nyomtatásnak is neveznek – egyszerűen azt jelenti, hogy egyetlen papírlap mindkét oldalára nyomtat.

Számos otthoni vagy üzleti nyomtatási követelmény van, amelyek kétoldalas oldalakat tartalmaznak, függetlenül attól, hogy jelentéseket nyomtataz irodában, vagy kézzel készített ajándékkártyákat készít otthon.

Kétoldalas nyomtatást érhet el bármilyen nyomtatóval manuálisan is, egyszerűen a lapok oldalainak a nyomatok közötti átfordítással. A modern nyomtatók és számítógépes szoftverek többsége lehetővé teszi az automatikus kétoldalas nyomtatást, így a kétoldalas dokumentumokat egy gombnyomással is megvalósíthatja.

De hogyan lehet két oldalt egy lapra nyomtatni? Az egyszerű válasz az, hogy vásároljon egy nyomtatót a megfelelő funkcionalitással. 

Ha új nyomtatót keres, fontolja meg egy olyan opció keresését, amely alapfelszereltségként tartalmazza a kétoldalas nyomtatást.

Hogyan nyomtathat kétoldalasan Brother-nyomtatóval?

A papír mindkét oldalára történő nyomtatás folyamata kissé eltér a használt szoftvertől és nyomtatótól függően. Előfordulhat, hogy a nyomtató lehetővé teszi, hogy ezt automatikusan megtegye a számítógépen vagy a készüléken keresztül, de ha nem, akkor manuálisan kell mindkét oldalra nyomtatni a papír átforgatásával és adagolásával a készüléken keresztül.

Automatikus kétoldalas nyomtatás

Kétoldalas nyomtatás Mac rendszeren:

 • Ha meg szeretne nyitni egy dokumentumot, lépjen a „fájl”, majd a „nyomtatás”, vagy nyomja meg a „Command + P” billentyűkombinációt a billentyűzeten.
 • A nyomtatás menüben kattintson a „presets” (előzetes beállítások) alatti mezőre, és válassza ki az „layout” (elrendezés) lehetőséget a legördülő menüből.
 • Ebben a menüben a „kétoldalas nyomtatás” opció mellett egy jelölőnégyzet jelenik meg, győződjön meg róla, hogy ez a jelölőnégyzet be van jelölve, ha kétoldalas nyomtatást szeretne.
 • Miután kiválasztotta ezt a lehetőséget, a számítógép emlékezni fog erre, és átviszi a következő nyomtatási feladathoz is, ezért ügyeljen arra, hogy törölje a jelölést, ha egyoldalas nyomtatást szeretne.

Kétoldalas nyomtatás Windows rendszeren:

 • Beállíthatja, hogy a nyomtató automatikusan kétoldalas nyomtatást végezzen, ha a „Start” menüben a Windows „vezérlőpultját” megnyitja.
 • A kezelőpanelen válassza ki a „Készülékek és nyomtatók megtekintése” lehetőséget a „Hardver és hang” lapon.
 • A következő menüben keresse meg a kívánt nyomtatót, kattintson rá a jobb gombbal, és válassza a „Nyomtató tulajdonságai” lehetőséget.
 • A tulajdonságok menüben lépjen az „Eszközbeállítások” lapra, és jelölje be az „Automatikus kétoldalas nyomtatás” jelölőnégyzetet, majd kattintson az „Alkalmaz” gombra.

Kétoldalas nyomtatás szoftverrel:

Bár beállíthatja a nyomtatót úgy, hogy a számítógép beállításain keresztül automatikusan kétoldalas nyomtatást nyomtasson, ezt manuálisan is elvégezheti a különböző szoftvercsomagokkal. A Microsoft Office programokban például megjelenik egy nyomtatási menü, amely egy jelölőnégyzetet tartalmaz a 2-oldalas nyomtatáshoz, ha a nyomtató kompatibilis. Ha egy adott szoftverből nyomtat, feltétlenül keresse meg ezt a nyomtatási lehetőséget, mielőtt elküldené a dokumentumot nyomtatásra, hogy megkímélje Önt attól, hogy a nyomtató saját beállításain keresztül kelljen haladnia.

Kétoldalas nyomtatás manuálisan

Ha olyan nyomtatót vagy számítógépet használ, amely nem teszi lehetővé az automatikus duplex nyomtatást, lehetősége van arra, hogy manuálisan végezze el ezt. Ez nem túl nehéz, de a megvalósításhoz az szükséges, hogy a papírt saját maga átforgassa, majd visszaadagolja a nyomtatóba.

 • Nyissa ki a nyomtatón a papírtálcát. A tetején lévő papírdarab egyik sarkában, azon az oldalon, amely felfelé néz, tegyen egy kis jelzést ceruzával.
 • Windows és Mac esetén a nyomtatási beállítások menü megnyitásához lépjen a „Fájl” és a „Nyomtatás” menüpontra.
 • Ellenőrizte, hogy a nyomtató csatlakoztatva van-e, lépjen a „Nyomtatási oldalak” mezőbe, és adja meg a dokumentum összes páratlan számú oldalának számát, elválasztva azokat vesszőkkel (például egy tízoldalas dokumentum esetében ez a szám 1, 3, 5, 7 és 9 lenne).
 • Válassza ki a nyomtatást, és gyűjtse össze az oldalakat, miután elkészültek, ügyelve arra, hogy megtartsa a sorrendet.
 • Nézze meg az első oldalt, amelyen látható a ceruzajel. Így megtudhatja, hogy melyik oldallal kell visszatenni a papírt. Függetlenül attól, hogy melyik oldalon történt a nyomtatás, újra be kell helyeznie a papírt a megjelölt oldalával lefelé, kezdve a 1. Oldallal felül, és onnan lefelé haladva.
 • Menjen vissza a számítógéphez, és nyissa meg a nyomtatást újra, ezúttal adja meg az összes páros számot a „nyomtatási oldalak” kiválasztási mezőben (pl. 2, 10, 6, 8, 4).
 • Válassza a Nyomtatás és az oldalak összegyűjtése lehetőséget, ha elkészült.

A kétoldalas nyomtatás előnyei

A kétoldalas nyomtatás nagyon hasznos funkció, amely felgyorsítja a nyomtatási folyamatot, és csökkenti a vállalkozás teljes papírfelhasználását és pazarlását.

 • Csökkentheti a költségeket. A kétoldalas nyomtatás révén Ön vagy vállalkozása akár a felére is csökkentheti a papírfelhasználást az egyoldalas nyomtatáshoz képest. Mivel a kétoldalas nyomtatás felgyorsítja a nyomtatási folyamatot azáltal, hogy egy oldal két oldalára egyszerre nyomtat, a nyomtató energiaköltségeinek csökkenése is látható, ami kifizetődő lehet, ha a készülék forgalmas irodában fut, és gyakran használják.
 • Időt takaríthat meg. A dokumentumok kétoldalas automatikus nyomtatásával kevesebb időt kell töltenie a dokumentumok nyomtatására várakozva, mivel a nyomtatónak kevesebb a feldolgozandó papírja.
 • Jobb a környezetnek. A papírhulladék és a nyomtató energiafelhasználásának csökkentésével a környezetre gyakorolt hatását is csökkentheti. Ezt párosíthatja a Brother tintapatronok és tonerkazetták újrahasznosítási rendszerével, hogy tovább csökkentse a környezetre gyakorolt hatást, és természetesen újrahasznosíthat minden olyan papírt, amelyet már nem kell megőriznie.

A kétoldalas dokumentumok nyomtatása egyszerű folyamat, és a legtöbb Brother dokumentumnyomtató alapértelmezett funkciója az automatikus nyomtatás.

A Brother számos megfizethető nyomtatót kínál, amelyek alapfelszereltségként automatikus kétoldalas nyomtatást biztosítanak. Duplex nyomtatóink számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek hatékonyan és egyszerűen használhatók, a 3 az 1-ben és 4 az 1-ben nyomtatási megoldások széles választékával, amelyek mind otthoni és kisirodai vagy üzleti igényre szabhatók.

Több információ Útmutató - Nyomtatók

További hasznos információk

Vissza a tetejére